Vi står i en gyde udenfor Medinaen i Marrakech. Her er et konstant lydtæppe af gadesælgere og knallerter, blandet med fløjterne fra slangetæmmerne på den berømte Djema el-Fna plads. Vi har masser af baggage fra de i alt 9 personer i vores gruppe, som skal lastes på en dragekærre. Foruden mig selv, så rejser min sambo, fem børn og to dertilhørende kærester. Det er tid til den årlige familierejse, som i år er henlagt til 5 dage i Marrakech og en uge på luksus resortet Mazagan Beach & Golf Resort udenfor Casablanca.
Af Johan Kullenberg
Unik beliggenhed i Medinaen
Utroligt nok er alle tasker og golfbags pludselig fastspændt til den lille kærre, som skyder en hurtig fart med vores hotel i Medinaen. På en næsten unaturlig måde styres vognen gennem små gyder og vi følger efter som en hale, alle lidt bange for at blive væk i menneskemyldret. Vi skal bo i en riade, som er en traditionel marrokansk bolig med en hyggelig og lys gårdsplads i midten med både appelsin- og citrontræer, samt en lille fontæne som danner en smuk lydkulisse til de stille morgener.
Der findes blot seks værelser i vores riade, så vi har lejet hele riaden, som bedst kan beskrives som et minihotel. Kontrasten er enorm mellem den hektiske stemning på bazaren og den totale stilhed, når man går ind af den uprætentiøse dør, som vender ud mod gyden.
Jag har tidligere boet i en riade, men er stadig lidt usikker på hvilket serviceniveau man kan forvente sig. Da vi ankommer relativt sent på aftenen, har vi forudbestilt en middag i riaden, for at slippe for at at starte ferien med at lede efter en ledig restaurant.
Min bestilling er mildt sagt difus. Vores ønske er en blanding af meze-forretter og to forskellige hovedretter, en vegetar og en for kødspisere og helt et fint udvalg af traditionelle desserter. Maden overstiger alle forventninger og vi har, lidt unødvendigt finder vi ud af, købt vin i den tax-free butikken i lufthavnen. Vi får serveret alt hvad hjertet kan begære.
Middag i Riaden
Med golfbag i de smalle gyder
Sol over markedspladsen
Små hyggelige værelser i Riaden
Lækker "hjemmelavet" mad med hjælp fra værterne
Udsigt fra tagterrassen
Skøn mad i vores riade
13 golfbaner rundt om Marrakech
Golf er ingen nyhed i Marrakech. Den ældste golfbane Royal Golf Marrakech blev således grundlagt i 1927 og Marrakech tæller nu i alt 13 golfbaner og det er måske ikke så mærkeligt. Man skal have i tankerne, at der blot for 20 år siden blot fandtes 3-4 golfbaner i området, men omkring år 2000 skete et boom i golfsporten i Marokko og siden dengang har man bygget en del nye topbaner, alle med design af internationale anerkendte golfbanedesignere.
På vores tur når vi blot at spille to af disse baner. Palm Golf Ourika og Al Maaden Golf. Vi starter med Palm Golf Ourika, som åbnede i 2015 og tilhører Palmeraie Resorts. Palmeraie Palace er et af de større hoteller i Marrakech og har også sit eget 27-hullersanlæg. Det er det ældste af de moderne golfbaner og er designet af legenden Robert Trent Jones Sr. Det er overraskende nemt at komme til golfbanen med taxi. Vi har forudbestilt taxien via vores riade og når taxien kommer, så følger en person fra riaden med og sørger for, at vi sætter os i den rigtige taxi på den store plads, Djema el-Fna. Klubhuset som ved Palm Golf Ourika er moderne, men overraskende lille.
Jeg kan dog godt lide den intime atmosfære og skønne udsigt over driving rangen. Banen har et fint layout og bliver rigtig god, når den er vokset sig lidt til. Det er ikke helt usædvanligt med store waste areas, men på Palm Golf Ourika er de kæmpestore. Det giver en fin karakter til banen og visuelt gør det sig også ganske godt og rammen om banen, er som på flere andre baner omkring Marrakech, de snedækkede Atlasbjerge. På Palm Golf findes der ligeledes en del vandhazarder og en del villaer, som også godt kan komme i spil, med mindre man holder sig på fairway.
Hyggelige haver og et spændende køkken
Hjemme i riaden føles det virkelig som hjemme, når alle er samlet på tagterrassen. Vores søde værtspar, som er søskende har serveret et stort fad med forskellige typer oliven og nødder. Vi bestiller derudover friskpresset appelsinsaft, øl og vin og tænker, at nu er vi ret tæt på paradiset. I det gode selskab løber tiden hurtigt og pludselig bliver det lidt stresset at skulle nå det forudreserverede bord på en nærliggende restaurant kl. 20:00. Restauranten ligger heldigvis i gå-afstand men trafikken i gaderne er ikke aftaget, så vi bruger lidt længere tid på at komme frem end beregnet. Maden er igen god og endda den del af familien, som har kastet sin kærlighed på det vegetariske køkken er meget tilfredse.
Generelt kan man sige, at udbuddet af restauranter er stort og foruden det marrokanske køkken, så findes her også en del franske restauranter.
Marrakech er kendt for sine smukke haver og en af de mest besøgte er Jardin Majorelle, hvor Yves Saint Laurent en overgang boede endda ligger begravet. En anden have, som er et besøg værd er den hemmelige have – Le Jardin Secret – som ligger inde i selve Medinaen. Vi tilbragte flere timer i skyggen og spiste endda frokost i en af de skønne haver.
I vores familie har vi en rejsetradition og hver anden aften, har vi en familiefotokonkurrence, hvor alle har mulighed for at nominere de bedste billeder taget i løbet af dagen. Få steder i verden har givet os så mange nomineringer som Marrakech. Her er virkelig smukke fotospots overalt i byen.
Før rejsen havde pre-booket et madlavningskursus i vores raide. Her er det ikke en professional kok, som er hyret ind, men tværtimod vores værtspar, som afholder kurset. Vi får alle et forklæde omkring livet og bordet bliver fyldt med friske råvarer og skåle med velduftende krydderier. Kurset handler måske mere om at hakke og sammensætte forskellige krydderier, end at tilberede en kompliceret ret. Men stemningen er god og oplevelsen bliver faktisk kun en smule mere autentisk af at se, at vores værtspar småskændes en smule.. Efter et par timers slid, så bliver resultatet en fantastisk god, klassisk tre-retters middag, hvor hovedretten laves i små keramikskåle, de så kaldte taginer. Alle herlighederne indtages med kolde drikke på den skønne tagterrasse.
Palm Golf Marrakech
Palm Golf Marrakech
Mazagan
Mazagan
Al Maaden
Al Maaden
Royal Marrakech
Atlas Golf
Atlas Golf
Atlas Golf
Atlas Golf
Al Maaden Golf– designet af Kyle Phillips
Næste morgen spiser vi en lang morgenmad og herefter går turen mod Al Maaden GC, som også er en af de nyere golfbaner i Marrakech. Her er det ret tydeligt, at man ikke har sparet på noget og Al Maden er designet af anerkendte Kyle Phillips og åbnede i 2010. Vi er næsten helt alene på banen, som er rigtigt god uden at løfte den til et helt super niveau. Banen har en mængde fine huller, men også et par huller som er unødvendigt svære eller lette. Hul 3 er et godt eksempel på dette. Her spiller man et kort par 5-hul, hvor man selv med et halvdårligt drive vil have et jern mod green. Hul 18 er et eksempel på det modsatte. Her spiller man et lang og svært par 4-hul, som er svært at nå i to slag. På hul 18 finder man i øvrigt en mindre kopi af US Open-banen Oakmonts karakteristiske bunker.
At prutte om prisen – næsten en kunstform
Vores sidste dag i Marrakech står virkelig i shoppingens-tegn. Vi har i et par dage nu sonderet terrænet i bazaren og tror vi ved, hvad vi skal købe og hvor meget vi skal prutte om prisen. Det bliver nærmest komisk, da vi om aftenen opsummerer dagens køb og ser hvad vi har betalt hver især. Det er en saglig blanding af glas, keramik, strikkehuer og sko. Problemet er sådan set ikke hvad tingene har kostet, men nærmere hvor forskellige priserne er for samme produkt. Vi kan hurtigt konstatere, at prutte om prisen er en sand kunstform. Vores tips er derfor: Sig ikke at du kommer fra Skandinavien, start på et latterligt lavt niveau og arbejd dig op derfra, play hard to get og sig gerne at du har fået en bedre pris et andet sted – og ikke mindst. Udvis tålmodighed!
Friske oliven på markedet
Keramik i El Jadida
Den historiske vandcisterne
Verdensarv i El Jadida
Mazagan Golf – direkte ved Atlanterhavskysten
Vi rejser ca. 3 timer nordpå til Mazagan, som ligger ud mod Atlanterhavet – en times kørsel fra Casablanca. Det er svært ikke at blive imponeret af Mazagan, da det er et stort anlæg som tilbyder det meste. Vi er her først og fremmest for golfen og dernæst på grund af stranden, samt al den luksus og afslapning, som Mazagan tilbyder.
På Mazagan er det legenden Gary Player, som har skabt en rigtig god og afvekslende golfbane. Det er ikke kun hullerne ved havet, som er fantastisk, men mere eller mindre alle hullerne, som holder en høj international klasse. Skal man pege på nogle af hullerne, så er det specielt afslutningen ved vandet, som stikker ud. Hul 15 er et smukt par 3-hul, som spillet direkte ud mod vandet. Næste hul spilles op langs vandet og selvom green på hul 18 ikke ligger direkte ved klubhuset, så er det visuelt en fornøjelse at have både havet og det store hotel som blikfang ved i indspillet.
I Marrakech havde man de sneklædte Atlasbjerge i baggrunden, men det som giver Mazagan lidt ekstra er uden tvivl at have Atlanterhavet så tæt på. Vi var i hvert fald alle enige om, at her er tale om et rigtigt godt golf resort.
Når man rejser i et større selskab, hvor ikke alle er golfspillere, så stiller det høje krav til et golf resort. Dem opfylder Mazagan fuldt ud. Med mere end 490 værelser og et pænt antal villaer, så har Mazagan Beach & Golf Resort alle de faciliteter, som man kan tænke sig, uden at det føles for stort og upersonligt. Vi fik testet det meste som tilbydes fra fitness, spa og pool, til bueskydning og gokart. Servicen kan der ikke sættes en finger på, både når det gælder golfbanen og hotellet. Man skulle tro, at personalet har fået en slags charmekursus, da de gør deres ypperste for at gæsterne skal trives.
Hotellet har en del forskellige restauranter, hvoraf buffet-restauranten er den største og det er også her, at morgenmaden serveres. Buffetten er virkelig varieret og foruden det som man forventer sig, så findes her også en hel del små delikatesser og velsmagende humus, dip m.m. De har også større afdeling, hvor kokke tilbereder forskellige former for fisk, fugl eller kød, som man selv udvælger. Buffetten er ret praktisk, når man rejser en større gruppe, men restuaranten har også et forholdsvis højt lydniveau, da mange børnefamilier også spiser her. Vi valgte derfor også at spise på a la carte restauranterne og her blev fiskerestauranten hurtigt en favorit, ligesom den marrokanske restaurant også var ret populær, ligesom klubhusets restaurant.
Champagne på stranden.
På Mazagan bor du med udsigt til golfbanen
Green 18 med hotellet i baggrunden.
Golf helt ud til Atlanterhavet
Udflugter med hotellets shuttlebus
Fra hotellet tilbydes gratis shuttlebus til Casablanca, El Jadida och Royal El Jadida Golf. Vi valgte at besøge den hyggelige kystby El Jadida. Her blev vi sat af foran den imponerende forsvarsfæstning, som UNESCO har med på sin verdensarvsliste og byen er et minde fra det portugisiske styre i 1500-tallet. Der findes ingen by i Marokko, som ikke har en form for marked og El Jadida er ingen undtagelse. Selvom udbuddet er lidt mindre end hvad man finder i Marrakech, så er det stadig et besøg værd. Da en i vores rejsegruppe havde fødselsdag, var vi på udkig efter en flaske champagne for at fejre det på stranden. Efter lidt vejhenvisninger fra det lokale politi og lidt forvirring omkring gyderne, fandt vi en lille købmand, som havde lov at sælge alkohol, hvor vi købte en flakse bobler. Efter fejringen fik vi en billig og rigtig god frokost, inden vi atter satte snuden retur mod hotellet.
Royal El Jadida Golf
Selvom vi virkelig var rigtigt glade for golfbanen på Mazagan, så kørte vi de ca. 10 minutter for at prøve Royal El Jadida Golf. Ved ankomsten mærker man hurtigt, at golfklubben ikke har helt de samme økonomiske muskler som Mazagan. Der er ganske enkelt ikke samme detaljeniveau omkring klubhuset og golfbanen mangler lidt finish. Golfbanen er dog ganske fin og sjov at spille og til forskel fra Mazagans åbne landskaber, så snor Jadida sig gennem skovene omkring byen. På flere steder føles banen unødvendig smal, da de enorme træer vokser indover fairwayen. Jeg fik en snak med golfmanageren og han var helt enig, men fortalte også, at det i Marokko ikke var sådan at få en tilladelse til at fælde træer. Den kendte amerikanske golfbanedesigner, Campbell B Robinson, har begået bedre baner, men det gør ikke El Jadida til en dårlig golfbane. Faktum er, at der findes flere rigtigt gode golfhuller og til sidst er der endda et par huller, hvor man har udsigt til Atlanterhavet. Royal El Jadida Golf Club har ageret vært for en del Challenge Tour-afdelinger og når den kører sit turnerings-setup er den ganske svær.
Marrakech vs Mazagan?
Spørgsmålet er om det overhovedet giver mening at foretage en sammenligning af de to rejsemål, da de i bund og grund er så forskellige. Vores ophold i riaden Lhena på Origin Hotels var noget helt unikt og vi var alle enige om, at det var en helt fantastisk oplevelse. Alle var dog også enige om, at 5 nætter i Marrakech var helt tilpas og at Mazagan kom som den perfekte opfølger. At bo i Medinaen var både en smule kaotisk, men også en oplevelse man ikke vil være foruden. Mazagan er derimod helt bekvemt og ikke lige så autentisk marrokansk som Medinaen.
Golfmæssigt, så har Marrakech selvfølgelig et større udvalg, men Mazagan Golf Club er virkelig en international topbane, som man kan spille igen og igen. Vil man blot have en afslappende ferie og spille golf på en dejlig bage, så er Mazagan oplagt. Men vil man gå på opdagelse i det lidt mere autentiske Marokko, så skal man vælge Marrakech. Vi kunne konstatere, at vi både nød solnedgangen fra den fine sandstrand på Mazagan, som fra tagterrassen fra vores riade i Marrakech.
Se vores rejser til Marokko