Rovos Rail – en rejseberetning fra Rovos

Det er formiddag i Pretoria og solen skinner fra en skyfri himmel. Perronen bliver langsomt fyldt af rejsende, som skal stige ombord på den eksklusive Rovos Rail togrejse, hvor golf og safari står på menuen. Vi er omkring 40 gæster med på turen og jeg kender ingen andre end min samboer, som står ved min side. I de næste 9 dage vil denne gruppe fra vidt forskellige kulturer og være vores golf- og rejsekammerater. På rejsen skal skal vi tilbagelægge omkring 2000km på skinner og vi starter turen med en lille omvej til Sun City. Herefter går turen ned mod Durban via Drakensbergen og tilbage til Pretoria via Swaziland og Krugerparken. Golf og Safari er en af de to rejseruter på Rovos, hvor det er muligt at spille golf.

Sun City – Sydafrikas svar på Las Vegas

Den første strækning er ikke særligt lang, omkring en 110 km. Men man opdager hurtigt, at Rovos Rail ikke er noget lyntog og man triller afsted i mageligt tempo med mange stop på vejen. Det gør dog ikke spor, da der bliver serveret en 4-retters menu både til frokost og middag. På Rovos findes der to selskabsvogne, hvor man kan slappe af i de indbydende omgivelser og nyde en kaffetår efter maden. Ankommet til Sun City, så ses det at “byen” har visse ligheder med Las Vegas. Du har safari, vandland, spektakulære hoteller og et enormt kasino. De to golfbaner er designet af det Sydafrikanske golfikon, Gary Player og den ene af dem regnes blandt de allerbedste golfbaner i Sydafrika. Vi spiller Lost City GC, hvor signaturhullet er et par 3-hul med en green formet som det afrikanske kontinent og omringet af en sø med krokodiller.

Golf eller safari

Min medrejsende spiller blot lidt golf, men er ærlig talt mere interesseret i safari. Hun har derfor valgt at være en del ikke-golfer gruppen på toget. Rovos tilbyder et særdeles interessant program på de dage, hvor vi andre spiller golf. På denne tur består gruppen af syv damer, som hurtigt bliver venner. Det virker til, at et par timer på en safari har den samme effekt, som et par timer på en golfbane. I hvert fald, hvad det gælder det sociale og man kommer helt naturligt tættere på hinanden og får noget at tale om. Den lange togtur mellem Sun City og Drakensbergen er den eneste dag på rejsen, hvor vi kun er på toget. Det er en dag, som bare forsvinder og vi tilbringer store dele af dagen i den såkaldte observationsvogn. Det er den bagerste vogn, som har en åben del, hvor man kan sidde udendørs og nyde det smukke landskab som glider forbi. Da vi ankommer til Drakensbergen vælger jeg at springe over golfen på Champagne Sport GC. Ikke fordi at golfbanen er dårlig, men programmet for non-golferne virker mere interessant. Her bliver det til et besøg på Spionkop Lodge, hvor et af de største slag mellem boere og englændere udspillede sig. Efter en skøn frokost og en badetur, slutter vi dagen af med en safaritur, inden vi vender tilbage til toget.

Durban Country Club – Et af turens højdepunkter

Golfbanen ligger langs med kysten og bølgerne bliver imponerende store, når vinden tager til. Det er en golfbane, hvor de enorme sanddyner danner en naturlig beskyttelse mod vinden fra havet. Vinden som på runden giver en ekstra dimension til udfordringerne på Durban Country Club. Åbningshullet er ren verdensklasse og det faktum, at banen blev anlagt i 1922 har givet massser af unikke onduleringer på fairwaus. Dengang havde man ikke moderne gravmaskiner til at justere landskabet, så man har beholdt de oprindelige konturer i banen, som nogle steder er ganske imponerende.

Hluhluwe-Imfolozi – Safari for hele gruppen

Safariparken med det svære navn Hluhluwe-Imfolozi ligger ca 280 km nord for Durban. Vi et stået meget tidligt op for at få så meget ud af safarituren som muligt. The Big Five får vi ikke helt krydset af på turen, men vi når at se en elefant, en bøffel, et næsehorn og en løve. Leoparden glipper vi, hvilket vores guide fortæller er meget normalt. Det er det dyr, som er det mest vanskelige at se på en safaritur. Selve safarituren er noget helt unikt og du ved aldrig helt hvad der kommer til at ske. Nogle gange ser man masser af dyr, andre gange kører man rundt i timevis uden at se nogle dyr. Alt kan ske, men der findes altid et spændingsniveau på en safari. Tilbage på toget mærker man straks en ændring i gruppedynamikken. Nu sætter folk sig ved fire og fire, fremfor to og to. Det spiller ikke så stor rolle hvem du sidder til bords med. Vi oplevede i hvert fald, at alle var hyggeligt selskab og man har fået en fællesskabsfølelse gennem de mange oplevelser, man har været sammen om.

Swaziland

Swaziland er Afrikas næstmindste land og den nuværende konge besluttede på sin 50 års fødselsdag, at landet skal have nyt navn – Eswatini. Guiden giver på toget en lille forelæsning om hvordan kongen har formået at styre landet på vej mod ruinerne, hvilket giver lidt perspektiver på vores egen tilværelse. Et lidt andet indtryk får vi på vej til Royal Swazi GC, hvor en lidt mere optimistiks guide giver et andet syn på landet. Royal Swazi GC er landets bedste golfbane, men greens er en smule langsomme og måske holder banen ikke det samme niveau som de andre baner vi har spillet på turen. De første 9 huller er designet ind i et fladt terræn, mens på de sidste 9 huller er der et karakterskift i banen, som bliver mere kuperet og interessant. Der er et par tricky teesteder, men alt i alt en sjov bag-ni

Leopard Creek – Sydafrikas mest eksklusive golfklub

Det her er et af Gary Players store mesterskabsbaner og det er kun ganske få priviligerede, som får lov at spille banen. Vil man spille her, skal man enten inviteres af et medlem, bo i en af de meget dyre lodges i Krugerparken eller rejse med Rovos Rail. Golfbanen er i nærmest perfekt stand og det er en fornøjelse at tee’e op på første hul. Banen er en fornøjelse hele vejen rundt, men specielt afslutningen er værd at vente på. Hul 13, som er et af de potentielle signaturhuller, hvor greenen ligger på en klippeafsats ud til Crocodile River. Hullerne 14-17 er fantastiske, men jeg mener at hul 18 er det perfekte afslutningshul. Det er et par 5-hul, hvor man har mulighed for at nå greenen i to, hvis drivet sidder som det skal. Går man efter den i to, så kan det være lidt tricky at få bolden til at stoppe på green, som ligger på en ø foran klubhuset. Leopard Creek er ikke bare en oplevelse udover det sædvanlige. Udsigterne, dyrene og det faktum at man befinder sig midt i Krugerparken gør oplevelsen endnu mere speciel. Det er ikke usædvanligt at se eksotiske dyr som springbuk, aber og flodhester under sin golfrunde og vi blev endda forkælet med synet af girafferne ved hul 18.

 

Bucketlist

Rovos Rail er om nogen en bucketlist-rejse og noget jeg aldrig vil glemme. Jeg nød vores lille, men eksklusive kupé, de udsøgte måltider, vinene og den fantastiske service, safarierne og ikke mindst golfrunderne. Rovos Rail har taget All-Inclusive til et helt nyt niveau. Selvom man rejser i en gruppe uden at kende andre, så bliver man hurtigt venner med resten af de rejsende, hvilket bare giver en ekstra dimension til denne tur. En helt unik oplevelse, som man bør overveje.

 

Se vores golfrejser med Rovos Rail